Chasing butterflies...
 a love storyJe hebt een doordachte beslissing genomen en je wilt een hond aanschaffen.

Je keuze is op de Engelse Cocker Spaniel gevallen en via de rasvereniging of het internet ben je bij mij terecht gekomen.

Ik zoek naar “goede” kandidaten voor mijn puppies en leg dus bij voorkeur een wachtlijst aan.
Je kan telefonisch of door verzending van een e-mail een afspraak maken om kennis te maken. Een website geeft een globale impressie maar een echte indruk krijg je pas wanneer je persoonlijk komt kijken.

Er bestaat voor mij als fokker geen groter genoegen dan kandidaat-kopers over de vloer te krijgen waarvan ik merk dat deze mensen reeds geïnformeerd zijn, een zekere basis hebben over de hond en heel belangrijk : verwachtingen hebben over de kwaliteit van het fokken.

Kandidaat-kopers die bij wijze van spreken op het laatste moment nog even een kerst – of verjaardagskadootje komen halen, moet ik ontgoochelen. De aanschaf van een hond mag je niet licht inschatten want het houdt heel wat meer in dan hem alleen maar water en eten geven.

Daar start mijn verantwoordelijkheid als fokker : om die mensen die (nog) niet zo goed op de hoogte zijn maar wel graag een cocker willen aanschaffen, uit te leggen wat een hond is, hoe die denkt, communiceert enz …. Geen enkele fokker en al helemaal de rasvereniging niet is er mee gebaat dat de Engelse Cocker Spaniel geassocieerd wordt met probleemgedrag en/of bijtincidenten.

Zoals reeds gezegd : ik stel dus bepaalde verwachtingen naar aspirant-cockerkopers maar ik vind het dan ook maar evident dat jij als toekomstig eigenaar ook verwachtingen hebt met betrekking tot mijn fokbeleid.
Je mag me dus mailen of bellen om je kandidaat te stellen of om (meer) informatie in te winnen, maar het is niet zo dat je daarna zomaar even  kan langskomen, een pup kiezen, betalen en dan de pup kan meenemen. Een hond is geen koopwaar die zomaar eventjes snel verhandeld kan worden. Het gaat hier per slot van rekening om een levend wezen waarvoor jij als toekomstige eigenaar je verantwoordelijkheid ten volle moet opnemen.

Vóór de geboorte

Ik nodig de kandidaat-kopers graag uit voor een eerste kennismaking bij mij thuis.

Tijdens een  verkennend gesprek leer je mij en mijn cocker ( = de moederhond) kennen en en zal ik mijn uiterste best doen om jou  van goede voorlichting te voorzien.
Je mag alle vragen op me afvuren die je bezighouden.

 

Ik ben als fokker zo vrij om de ernstig geïnteresseerden en de aspirant-kopers een checklist voor te leggen. Het is in eenieders belang om die zo correct en eerlijk mogelijk te beantwoorden want hoe graag je ook een Engelse Cocker Spaniel mee naar huis wil nemen … misschien … heel misschien is deze hond niet het ideale ras voor jou en voorkomen is beter dan nadien de brokken te moeten lijmen.

Uiteraard kan en wil ik niet tot in de kleinste details doordringen in jouw  privéleven  maar indien beide partijen  proberen om zoveel mogelijk van elkaar te weten, wordt de kans op een  fantastische hond-baas coalitie  vele malen hoger en daar streef ik naar.

Wanneer je jezelf verzekert dat de Engelse Cocker écht jouw droomhond is, dan kan je je kandidaat stellen en een pup reserveren. Je betaalt dan een voorschot en je ontvangt hiervoor uiteraard een kwitantie. Dit voorschot wordt dan bij het ophalen van de pup van het totaalbedrag afgehouden en de verkoop van de pup wordt altijd schriftelijk vastgelegd via een koopovereenkomst.

Ná de geboorte

Rekening houdend met het feit dat de meeste cockers tegenwoordig gezelschaphonden zijn en dat ze dicht bij de mens leven, wordt er dus heel wat van hen verwacht : ze moeten sociaal zijn, mogen de zetels niet opeten, moeten rustig zijn in huis, zindelijk, niet angstig, ze mogen zeker niet bijten…en zo kan ik nog even doorgaan.

De basis voor goed gedrag en een latere goede opvoeding wordt gelegd vanaf het prille begin.

Het nest is de meest veilige plek voor een pup. Er bevinden zich alleen maar nestgenoten en de moederhond. De eerste paar weken komt de pup het nest niet uit en bestaat zijn leven uit slapen, drinken en contact met de moeder en de andere pups. Dit contact is ontzettend belangrijk en om diezelfde reden wordt een pup nooit weggehaald bij de moeder vóór de leeftijd van 8 weken.  De pup heeft zijn moeder en de vertrouwde omgeving van het nest en de woonomgeving broodnodig om geen psychische schade op te lopen.

Om de rust van de pups en de moederhond te verzekeren en om het gevaar op besmetting tot een absoluut minimum te herleiden, ontvang ik de eerste 2 weken geen bezoek.

 

Gedurende de eerste 2 weken zijn de ogen en de oren van de pup nog gesloten en ervaart hij alles via zijn neus. Op die manier vindt hij zijn weg naar de melkklieren van de moeder en herkent hij de geur van zijn broers en zusjes. Om de geur van mensen “in te prenten”, kan de pup de geur van mijn handen opsnuiven wanneer hij gewogen wordt.
Milde stress is goed voor de ontwikkeling van de pups. Met milde stress bedoel ik : de pups worden elke dag opgetild door mezelf of door een gezinslid om gewogen te worden, niet meer, niet minder want te veel optillen veroorzaakt te veel stress.

Ná 2 weken gaan de oortjes en oogjes open en kan de pup beelden plaatsen bij al die geuren. De beelden die de pup nu vormt zijn van blijvende invloed op zijn geest.
Hij leert nu communiceren met de rest van de wereld. De pup weet nu dat hij hond is, hij moet zich alleen nog zo leren gedragen.

Hij heeft van nature de mogelijkheden tot communicatie meegekregen maar moet nog leren hoe die te gebruiken.
De hersenen van de pup kunnen heel veel informatie verwerken in heel korte tijd maar de aanwezigheid van moeder, broers en zusjes is in deze periode onontbeerlijk.

Door onderling spel leert hij bijvoorbeeld de lichaamstaal te beheersen : grommen, snauwen, blaffen enz… en hij ontdekt de grenzen van zijn fysieke kracht (hij experimenteert bijvoorbeeld hoe hard hij kan bijten), hij leert probleemoplossend te denken en zijn onderzoeksgedrag neemt toe.

Elke omgangsvorm die de pup nu leert, kent hij voor de rest van zijn leven.
Het contact met de moederhond verandert eveneens. Aanvankelijk was de pup enkel maar afhankelijk van de zorg van zijn moeder maar die relatie verandert. De moederhond zal de pups af en toe alleen laten, ze zal ze corrigeren als ze iets niet wil en ze zal grenzen stellen aan hun gedrag.

Om de pups de best mogelijke start te geven, besteedt niet alleen de moederhond de meest mogelijke aandacht aan de pups maar tevens ikzelf als fokker.

Gedurende deze ontzettend belangrijke eerste weken die ze bij mij in huis doorbrengen, probeer ik maximale kansen voor positieve ervaringen te benutten.

Daarom groeien de pups in deze periode allesbehalve geïsoleerd en impulsarm op. Ik stel de pups in de gelegenheid om de benodigde positieve indrukken op te doen.
Deze “inprentingsperiode” is een blauwdruk voor het leven. De indrukken die de pup in deze periode ervaart, zijn bepalend voor de rest van zijn leven.

Als hij in deze periode soortgenoten leert kennen en niet-soortgenoten, mensen in alle soorten en maten, kennis maakt met allerlei huiselijke geluiden,( zoals radio, stofzuiger, haardroger, televisie enz …) en buitengeluiden (zoals de grasmaaier, joelende kinderen, auto’s enz …), met gras, kiezelstenen, schors, … onder zijn voetjes, andere dieren en zoveel meer, betekent dat gewenning voor de rest van zijn leven.

In de werpkist/puppyren creëer ik voldoende ruimte zodat de pups naar hartelust kunnen spelen en rondhuppelen zonder dat ze in hun eigen behoefte rollen. Ik zorg dus voor een onderverdeling in de werpkist / puppyren : een plaats om te slapen (vetbed) en een gedeelte met krantenpapier om de behoeftes te doen.
Ik zal tussen de 6de en de 8ste week de pups laten wennen aan een halsbandje en ze regelmatig meenemen naar buiten in de tuin, weg bij de anderen.Wanneer de pup dan buiten iets doet dan wordt dat beloond met lekkers. Het is het prille begin van zindelijkheidstraining.

Ná 2 weken

Aan het begin van de derde week verwacht ik jou om kennis te maken met de pups.
Je krijgt van mij dan een informatiemapje mee en in afwachting van het meenemen van je lieveling naar huis kan dit je honger al een beetje stillen. Ik verwacht een regelmatig bezoekje van de toekomstige eigenaar want zo leren niet alleen de pups en de aspirant-eigenaars elkaar beter kennen maar tevens leer ik meer over jou en je gezinssituatie.

 

De keuze van de pup uit het nest wordt meestal genomen in de 7de week. Uiteraard mag je je voorkeur uitspreken voor een welbepaalde pup maar de definitieve beslissing zal gebeuren in onderling overleg en het is mogelijk dat ik een bepaalde keuze afraad, rekening houdend met het karakter van de pup en jouw ervaring, situatie enz… Omdat ik als fokker in de gelegenheid ben om de pups gedurende 8 weken te observeren en ik hun karaktertjes heb leren kennen, ben ik beter geplaatst om te bepalen welke pup naar wie zal gaan.

Wat verwacht ik van jou?

 • je haalt jouw pup in de voormiddag of de vroege namiddag op zodat hij/zij rustig kan  wennen aan de nieuwe omgeving
 • je laat je pup niet los in de auto zitten maar je hebt iemand meegenomen die de pup tijdens de rit bij zich kan houden. Je neemt de pup als chauffeur niet bij je op schoot.
 • je voorziet bij een lange rit enkele rustige stopplaatsen om de pup uit te laten
 • je hebt thuis al een drink – en eetbakje
 • je hebt een mand, een kussentje, een dekentje of een kamerkennel
 • je hebt een halsband en leiband
 • je hebt speelgoed voor de hond (geen speelgoed van de kinderen gebruiken)
 • je nodigt niet alle vrienden en/of familie uit gedurende de eerste dagen zodat jouw pup in alle rust kan wennen aan jou en de gezinsleden
 • je zal je hondje binnen de 14 dagen door jouw dierenarts laten onderzoeken
 • je engageert je om naar ten minste één reünie te komen met je pup
 • je zal minstens een basiscursus gehoorzaamheid volgen in een erkende school

Wat mag je van mij verwachten wanneer je de pup ophaalt?

 • een officiële Sint-Hubertus stamboom. De aangifte van de geboorte is gedaan bij de KMSH maar het kan nog enkele maanden duren vooraleer ik de stamboom ontvang.Indien ik de stamboom nog niet ontvangen heb, verplicht ik mij ertoe deze zo spoedig mogelijk  te bezorgen via aangetekend schrijven
 • de koopovereenkomst
 • een Europees paspoort voor gezelschapsdieren (= het gezondheidsboekje)
 • je krijgt voer mee voor de eerste week
 • je krijgt een nestknuffel mee. De geur van zijn nest zal de pup door de moeilijke eerste momenten heen helpen
 • de pup heeft de vereiste entingen gehad en is behandeld tegen inwendige en uitwendige parasieten
 • de pup is gechipt en is ingeschreven bij BVIRH (Belgische Vereniging voor Identificatie en Registratie van Honden)
 • een CD met de foto’s van je pup en zijn nestgenootjes
 • lidmaatschap voor 1 jaar bij de BECC

Nazorg

Gedurende de eerste levensweken ben ik heel intensief met de pups bezig : ik zorg dat ze de juiste medische (voor)zorg krijgen, op de juiste manier gevoed worden en ik doe er alles aan opdat ze goed gesocialiseerd worden zodat ze met een stevige basis hun toekomst kunnen tegemoet stappen.

Het lijkt me nogal evident dat mijn zorg en begeleiding niet stopt aan de voordeur wanneer de pup wordt opgehaald. Ik hou graag contact met de eigenaren van een Chasing Butterflies Cockertje.

Leuke dingen hoor ik graag maar ik vind het niet erg wanneer je mij contacteert omdat er zich problemen voordoen. Hoe sneller , hoe liever want soms maak je van een mug een olifant en lijken dingen heel erg tot iemand even aandachtig naar je luistert en je kundig advies geeft. Ik hecht heel veel waarde aan het volgen en begeleiden van elke pup die mijn kennel verlaat en wanneer je met twijfels zit of wanneer je bang bent dat alles de verkeerde kant uitgaat, wees dan geen vreemde!

Ik tracht voor elke nest een puppiereünie te organiseren en eventueel een strandwandeling.
Tijdens deze bijeenkomsten hebben zowel de honden als de baasjes de gelegenheid om “hun” nest nog een keer terug te zien. Er worden ervaringen uitgewisseld, vele foto’s genomen en het gezellig samenzijn wordt afgesloten met een hapje en een drankje .

Ik vind het fantastisch om te zien hoe zo’n klein hummeltje opgroeit tot een mooie volwassen Engelse Cocker en zal elke nieuwe eigenaar met raad en daad blijven bijstaan !!

Dat is deel van mijn engagement !!