Chasing butterflies...
 a love story



Mag ik je vriendelijk uitnodigen om even de tijd te nemen om de volgende informatie en raadgevingen te doorlopen.

Ze kunnen gedurende de volgende 6, 8, 10 tot 15  jaren die je met je hond zal doorbrengen, veel invloed op je leven hebben.

De beslissing is gevallen.

Je wilt een hond als huisdier.

Ga echter niet ondoordacht te werk.

Een hond is een sociaal dier. Indien je bijvoorbeeld enkel een waakhond wil aanschaffen om potentiële dieven af te schrikken en verder geen tijd en aandacht aan de hond wil of kan besteden, schaf dan een inbraakalarm aan!

Een hond is een levend wezen en heeft niet alleen nood aan gepaste voeding, verzorging en huisvesting maar zeer zeker ook aan écht contact met “zijn” mens(en). Hij zal gedurende jaren deel uitmaken van jouw gezinsleven en jouw aandacht en tijd opeisen … maar in ruil zal hij jou zijn onverwoestbare trouw en vriendschap schenken. Je krijgt inderdaad veel terug : een leuke vriend om samen actief te zijn, een reden om naar buiten te gaan, iemand die altijd blij is je te zien of een knuffel te krijgen.
Welke redenen je ook hebt om een hond aan te schaffen: uiteindelijk is het de bedoeling dat dit voor beide partijen een succes wordt. Om die kans zo groot mogelijk te maken, is er direct volgend op de vraag óf je een hond neemt, alweer een tweede belangrijke beslissing: wát voor hond past het beste bij jou, jouw wensen en jouw omstandigheden?

Neem de tijd om een goede fokker te vinden en ga niet impulsief te werk. In het belang van jouw toekomstige levensgezel en niet in de minste plaats ook in je eigen belang is het belangrijk om jezelf eerst de hierna volgende vragen te stellen.

Je keuzecriteria en een zelftest vind je onder vragenlijst. Op basis van je eigen antwoorden kan je een eerste profiel opstellen van jezelf als (toekomstig) hondeneigenaar en van het ras/de hond die meest aan je verwachtingen beantwoordt.

  • Zal je een verantwoordelijke hondeneigenaar zijn?

    Een verantwoordelijke hondeneigenaar zijn betekent meer dan je hond aanbidden. Je hond moet een degelijke opvoeding en zijn leven lang voldoende tijd en aandacht krijgen.

    Want een hond kost tijd.

    ♦ tijd om hem dagelijks uit te laten
    ♦ tijd om hem aandacht te geven want al is een hond dan geen baby en kan hij wel een  tijdje alleen thuis blijven, hij is en blijft een roedeldier en laat je hem te lang alleen dan zal hij zijn roedel (het gezin dus) bij zich “roepen”. Dit tot groot ongenoegen van de buurt.
    ♦ tijd om eens een extra lange wandeling te maken. Zo kan je hond zijn energie eens kwijtraken, de honden in de buurt leren kennen, de rangorde in de buurt “opsnuiven”, zijn eigen geurvlaggetje achterlaten en tevens kan hij zijn spieren verstevigen
    ♦ tijd voor spelletjes
    ♦ tijd voor verzorging van de hond (oren, tanden, vacht)
    ♦ tijd om bijvoorbeeld naar een hondenschool te gaan
    ♦ tijd om de opvoeding te onderhouden
    ♦ tijd om te willen leren over je hond
    ♦ tijd om zijn slaapplaats, kamerkennel, hondenhok, … proper te maken en te  houden
    ♦ indien je kinderen hebt : de tijd om hen te leren op een correcte manier met de hond om te gaan

    En een hond kost energie

    ♦ en niet alleen om hem uit te laten
    ♦ energie om hem op te voeden
    ♦ energie om zijn vakantie te regelen, want of hij nu meegaat of in een pension blijft, het vraagt planning en organisatie
    ♦ energie die je stopt in je emoties wanneer je hond ziek is, oud wordt of wanneer je hem moet laten gaan
    ♦ energie om je hond mentaal bezig te houden want wanneer je de hersenen van je hond bezig houdt, dan is dit voor hem veel interessanter en vermoeiender dan vijf keer wandelen per dag. Je zal echter inventief uit de hoek moeten komen en ja : dat kost energie.

Deze investering van tijd en energie dient bovendien te passen in het leven dat je nu al leidt. Sommige rassen vragen minder tijd en minder energie dan andere, daarom is het van belang je goed van tevoren te informeren. Je kan het de hond na een tijdje namelijk niet verwijten dat je vindt dat hij eigenlijk niet echt bij je past of niet aan je verwachtingen voldoet.
  • Wil je jezelf in vraag stellen en sta je open voor dialoog?

    Wat wil je dus wél en wat wil je niet?

    Hou je van rust en zit je graag urenlang vóór de televisie met de hond aan je voeten? Kies dan geen hond die niets liever doet dan urenlange wandelingen maken in weer en wind.

    Wil je een hond die waaks is, maar komen de vriendjes van je kinderen elke dag spelen waarbij ze gewoon achterom komen, dan is de keuze voor een waak– of verdedigingshond niet zo voor de hand liggend.

    Sommige rassen kunnen heel goed met kinderen omgaan, terwijl andere rassen erg gevoelig zijn voor geschreeuw en gestoei en hier erg onzeker van worden.

    Hou in elk geval altijd rekening met de rasgebonden eigenschappen van je toekomstige hond.

    Als je graag wandelingen maakt door veld en bos, waarbij je de hond wil laten loslopen, neem dan geen hond met een sterke jachtdrift want die zal steeds zijn neus achterna willen gaan. En een rustig gezelschapshondje zal je huis niet gaan verdedigen.

    Als baas ben jij ná de aankoop voor je hond verantwoordelijk maar verlies vóór de aanschaf de wensen van je huisgenoten niet uit het oog. Laat ieder een lijstje maken met die eigenschappen die hij graag ziet in de hond en ook die eigenschappen die hij juist niet wil zien. Leg dan die lijstjes naast elkaar. Wat zijn de belangrijkste punten? Welke dingen zijn “onderhandelbaar”?

    Jijzelf en je gezinsleden kunnen zich evalueren aan de hand van de vragenlijst.

  • Is je huis geschikt voor een hond?

    Honden hebben ruimte nodig.
    Sommige honden hebben bij gebrek aan voldoende beweging of een tuin de neiging zich uit te leven op bijvoorbeeld je meubels.
    Een pup is in het begin bovendien nog niet zindelijk.
    Huur je je huis of is het volledig van jou? Anders zal je misschien iets moeten regelen met de huiseigenaar.
    Hoe  groot is je huis? Een zeer energieke én grote hond is bijvoorbeeld uitgesloten als je in een erg klein huis zonder tuin woont.

    Heb je kleine kinderen in huis rondlopen, dan is het belangrijk dat het een hond is die daar goed mee om kan gaan. Dat geldt bovendien ook als je zelf geen kinderen hebt maar wel veel kinderen in de buurt.
    Heb je andere honden waar je rekening mee moet houden?

    Woon je op een flat zonder lift, dan is een grote zware hond meestal niet zo handig, zeker niet als het ras gevoelig is voor heupproblemen. Want hoe doe je dat dan als hij pijn krijgt en de trappen niet meer op kan?
    Woon je in een gehorig huis, dan is een hond die veel en snel blaft niet handig.
    Werk je veel en moet de hond veel alleen zijn, dan is een aanhankelijk gezelschapsras geen handige keuze.
    Ben je slecht ter been, dan is een actief werkras vaak geen optie.

    Denk ook aan de mogelijkheden in jouw omgeving: is er ruimte om de hond te laten loslopen? Zo niet, dan kan je beter geen hele actieve hond  kiezen, of je moet er steeds met de auto op uit willen trekken.
    Woon je in een gebied met veel wild dan is een jachthond misschien een probleem.

    Met alle bovenvermelde vragen probeer je op een verantwoorde manier na te gaan welke hondenrassen in elk geval niet in aanmerking kunnen komen.

  • Ben je niet allergisch voor honden?

    Sommige mensen zijn allergisch voor honden. De klachten bij een hondenallergie doen zich vooral voor in de slijmvliezen van de ogen, de neus en luchtwegen. Je kan dan bijvoorbeeld last hebben van een loopneus, tranende ogen, roodheid en zwelling van de huid, hoesten en benauwdheid. Daarnaast kunnen algemene klachten als moeheid, hoofdpijn en lusteloosheid veroorzaakt worden door een allergische reactie. Als je vermoedt dat je allergisch bent voor honden, neem dan contact op met jouw huisarts want ook hier geldt weer : voorkomen is beter dan genezen.

  • Past een hond bij je levensstijl?

    Als je vaak van huis bent of lange tijd op kantoor doorbrengt of als je veel moet reizen, is je levensstijl waarschijnlijk niet geschikt voor een hond.
    Heb je veel hobby’s en een enorm druk sociaal leven? Vraag je dan eens af of je een hond nog wel erbij kan nemen. Niet elk restaurant laat graag een hond binnen en je zal met een grote of energieke hond niet altijd de graag geziene gast zijn op een zomerterras waar je vriendenkring elke dag afspreekt.
    Bovendien moet je een hond opvoeden, je moet ermee gaan wandelen, naar de dierenarts, enz. Houd daar rekening mee als er op dit moment al niet veel tijd overblijft naast al je drukke sociale bezigheden.
    Je kan er natuurlijk ook bewust voor kiezen om je horizonten te verruimen en een nieuw sociaal netwerk uitbouwen op een hondenschool bijvoorbeeld. Het is en blijft jouw keuze maar neem ze niet onbesuisd.

  • Ben je fysiek en mentaal in staat om een hond te houden?

    Een chronische gezondheidsaandoening kan het moeilijk maken om voor een hond te zorgen en als je zelf wat ouder wordt en niet meer zo goed te been bent, is een zeer energieke hond misschien niet direct de juiste keuze. Als je opteert voor een energieke hond, dan moet je zelf wel sportief genoeg zijn om met die hond te trainen of toch dagelijks een fikse wandeling te maken.
    Het is voor beide partijen hartverscheurend als na enkele maanden blijkt dat je gestoord wordt van je nerveuze hond  en hem niet langer kan houden.

    Let ook op dat je niet een hond kiest met een dusdanig grote lichaamskracht dat je hem niet aankan. Sommige rassen hebben namelijk feilloos door dat je misschien lichamelijk niet sterk genoeg bent om hen de baas te kunnen.

    Ik hoop dat je in goede gezondheid verkeert en dit nog lange tijd zo mag blijven, maar indien je door ziekte tijdelijk geen tijd hebt voor de hond : weet je dan waar hij heen kan?

    Jouw persoonlijkheid is ook bepalend voor het gedrag dat je hond straks gaat vertonen. Zenuwachtige honden zijn gebaat bij eigenaars die rust uitstralen en honden die gevoelig zijn voor de stemming van hun baas, zijn gelukkiger wanneer deze baas niet al te snel geïrriteerd raakt.
    Ook de manier waarop je partner en/of je kinderen de hond behandelen zal van invloed zijn op het gedrag van de hond aangezien een hond altijd reageert op zijn omgeving.

  • Wil je een diervriendelijke omgeving creëren?

    Bepaalde dingen in huis en vooral in de tuin kunnen erg gevaarlijk zijn voor je opgroeiende pup of je volwassen hond. Denk bijvoorbeeld maar aan rondslingerende medicatie of blootliggende elektrische bedrading en wat kan er allemaal niet fout gaan als de hond de vuilnisbak leegmaakt of vuilniszakken open bijt en de inhoud lekker oppeuzelt? Stukjes plastic kunnen een darmobstructie veroorzaken, koffiegruis kan de dood tot gevolg hebben en minder bedreigend maar niet minder onaangenaam : het spijsverteringsstelsel van je hond kan volledig ontregeld geraken met braken en dagenlange diarree tot gevolg. Zie : giftig voedsel.

Ook in de tuin is het opletten geblazen. Giftige stoffen, zoals pesticiden, kunnen voor ons ongevaarlijk lijken omdat we handschoenen en beschermende kledij dragen wanneer we die gebruiken. Wanneer een nieuwsgierige hond echter nietsvermoedend aan zo’n producten likt, kan dat dramatische gevolgen hebben.
Bovendien zijn heel veel planten giftig voor onze honden. Dodelijk zelfs.
Zie : giftige planten.
trompetbloem
  • Zal je regelmatig een gezondheidscontrole doen met je hond?

    Zelfs al ziet je hond er kerngezond uit, dan nog is het van groot belang om regelmatig op controle te gaan bij de dierenarts. Eén van de meest gemaakte fouten is namelijk dat mensen pas naar die laatste toestappen wanneer hun hond ziek is. Het zou niet de eerste keer zijn dat er dan een ongeneeslijke ziekte aan het licht komt die bij een vroegtijdige controle wel opgemerkt en genezen had kunnen worden. Een regelmatige check-up is dus uitermate belangrijk!

    Vooral wanneer je hond ouder wordt, moeten eventuele ziektes of kwalen tijdig opgespoord en behandeld worden. Breng daarom minstens één keer per jaar een bezoekje aan de dierenarts voor een volledige controle en laboratoriumonderzoek.

Tijdens zo’n standaard gezondheidsonderzoek zal de dierenarts je heel wat vragen stellen over eventuele veranderingen in het gedrag en eetpatroon van je hond. De dierenarts zal ook alle lichaamsfuncties testen, controleren op parasieten en eventueel bloed- en urinestalen nemen voor laboratoriumanalyse.
Afhankelijk van de individuele ziektegeschiedenis van je hond kan de dierenarts nog enkele bijkomende tests uitvoeren. Bijkomende tests zijn vooral nodig wanneer je hond tekenen van ziekte vertoont of wanneer hij geopereerd moet worden.
Het spreekt voor zich dat aan al deze onderzoeken een prijskaartje vastzit en ook de jaarlijks weerkerende vaccinaties, het regelmatig ontwormen en de preventieve vlooien –en tekenbestrijding nemen een hap uit het budget.
  • Wat als je hond niet mee kan op vakantie?

    Als hondeneigenaar heb je de verantwoordelijkheid om ernstig over de vakantieperiode na te denken. Neem je je hond mee op vakantie, bedenk dan wel dat in het buitenland een hond niet altijd een welkome gast is. En waar laat je hem als je een museum of een kerk wil bezichtigen? Is je hond een kamerkennel gewoon en kan je hem gerust eventjes daarin alleen laten in je hotel of je vakantiehuisje zonder dat hij voor overlast zorgt?  Bedenk ook dat het onderbrengen van twee honden veel lastiger is dan één en vaak is het niet toegestaan om meer dan één hond mee te nemen in een vakantiehuisje of hotel.
    Ken je de buitenlandse regelgeving en wetgeving? Zo zijn er de verplichte inentingen maar je kan ook te maken krijgen met bijvoorbeeld muilkorfverplichting of verplichte hondengordels in de auto.
    Laat je je hond liever thuis? Kies je dan voor professionele opvang dan moet je die meestal wel ruime tijd van tevoren reserveren en de kosten kunnen hoog oplopen. Heb je dit er voor over? Voor extra info : zie hond en vakantie

  • Neem je een hond voor de kinderen?

    Wanneer je de verantwoordelijkheid voor het verzorgen en begeleiden van een hond op de schouders van je kind wil leggen, dan luidt het antwoord op bovenstaande vraag: niet doen ! Een (jong) kind is nog niet in staat om die verantwoordelijkheid te dragen en een hond is niet snel geneigd om een kind als zijn leider te aanvaarden, laat staan te gehoorzamen. Vanuit het standpunt van de hond gezien, vormt het gezin zijn roedel en elke puberende hond zal de hiërarchie trachten te ontwrichten om zichzelf boven de kinderen te plaatsen. Kinderen merken de subtiele signalen meestal niet en daarom is het van primordiaal belang dat jij zowel je hond als je kind(eren) hierin begeleidt.

    Afhankelijk van de leeftijd van je kind en afhankelijk van zowel het karakter van je kind als dat van je  hond kan je afspraken maken met je kind over bepaalde taken die het reeds zelfstandig kan vervullen.
    Voor extra info : zie kinderen en honden.